Bra ljud när du är vid datorn

Bykalle

Bra ljud när du är vid datorn

Allt fler spenderar en stor del av sin arbetsdag framför datorn. Oavsett om man arbetar på ett kontor eller om man arbetar hemifrån är det datorn som är det huvudsakliga arbetsredskapet och det är med hjälp av datorn som man förtjänar sitt levebröd. Många väljer dessutom att lyssna på musik via sin dator under arbetstiden. För vissa är det ett sätt att skärma bort omgivningen medan det för andra är ett sätt att hamna i rätt sinnesstämning för att kunna utföra arbetet.

Oavsett anledningen till varför man väljer att lyssna på musik vid datorn är det viktigt med en behaglig ljudupplevelse. Detta kräver att man har en bra dator men även en bra kringutrustning. Med kringutrustning avses inte endast hörlurar eller högtalare, det finns även annan utrustning som har betydelse för ljudupplevelsen.

Det är viktigt hur du sitter

Något som ofta förbises när man ska skapa en bra ljudupplevelse är hur du sitter vid din dator. Sitter du inte riktigt bekvämt och ergonomiskt kommer du snabbt att börja fokusera på att det känns obekvämt. Risken är även att du drabbas av ryggsmärta eller något liknande, med följd att du inte kan koncentrera dig på vare sig musiken eller arbetet. En av de bästa investeringarna som du kan göra, både för ditt arbete och din ljudupplevelse, är att köpa en riktigt bra stol. Ofta är en gamingstol det bästa valet av stol som du kan göra. Då får du en stol som är skön att sitta i, samtidigt som den är välventilerad och har rätt design ur ergonomisk synvinkel.

När du väljer högtalare för att lyssna på din musik

Väljer du att lyssna på musiken via högtalare är självfallet valet av högtalare en avgörande faktor för ljudupplevelsen. Det är viktigt att du väljer högtalare som inte är utformade för datorspel utan för musik. De högtalare som är avsedda för datorspel har oftast en förstärkt och onaturlig bas, vilket är mindre lyckat när man ska lyssna på musik. Eller för att tala klarspråk – det låter faktiskt helt förfärligt när man lyssnar på musik i denna typ av högtalare. Var därför noggrann när du väljer högtalare så att valet verkligen faller på högtalare för musik och inte för datorspel.

Välj hörlurar för att inte störa din omgivning

De flesta som lyssnar på musik under arbetstiden använder sig av hörlurar. Anledningen till detta är framförallt att man inte stör vare sig kollegor eller grannar, samtidigt som hörlurarna effektivt blockerar omgivande ljud. Det bästa valet, om du vill ha ett riktigt bra ljud, är de klassiska hörlurarna som du placerar på huvudet utanför örat. Väljer du ett etablerat märke som till exempel Sennheiser eller Bose är du så nära en perfekt ljudupplevelse som du kan vara. Väljer du i stället att använda dig av “in-ear” är ljudupplevelsen marginellt sämre. Men samtidig får du en smidig och enkel lösning som fungerar i alla sammanhang och kan till exempel även använda hörlurarna till din mobiltelefon.

About the author

kalle administrator