Skapa en säker hemmastudio med bra akustik

Bykalle

Skapa en säker hemmastudio med bra akustik

För den som är intresserad av att skapa musik och vill ha studion hemma i bostaden är det viktigt med en hälsomässigt säker miljö. Det kan bli många timmar i studion vilket innebär att luftkvaliteten är viktig. En hemmastudio bör förstås också ha bra akustik och inredning så att du har optimala förutsättningar att skapa framgångsrika hits.

Hos radea.se kan du boka en radonbesiktning för att säkerställa att luften i din hemmastudio är säker att andas. Besiktningen kollar din ventilation, byggnadsmaterial och om du har några läckor. Hos Radea finns färdiga mätpaket för flerbostadshus, villor och arbetsplatser. Du kan också beställa ett eget mätpaket i Radeas luftshop.

Egen musikstudio

Musikerparet Sebastian och Sanne flyttade till sitt drömhus i Hälsingland, och satsade direkt på att bygga en egen musikstudio. Med bergvärme i huset och en charmig atmosfär gick det snabbt att känna sig hemma. Paret har ingen tidigare erfarenhet av renoveringar eller av att bygga men fick hjälp av Sannes pappa som är pensionär och därför har tid att hjälpa till.

Musikstudion ställdes i ordning först av allt, och utgör nu basen för Sebastian och Sanne som jobbar i studion dygnet runt. De är båda musikproducenter, skriver musik till reklamfilmer och TV-serier, samt producerar låtar till sig själva och andra artister. Musiken de producerat har hörts i “Så mycket bättre” och flera av TV4:s andra program. De arbetar också på sitt musikaliska drömprojekt “House of Say” och har uppnått framgång med projektet.

Bra akustik hemma

När du ska skapa en egen musikstudio hemma finns det mycket att tänka på. Du behöver ha rätt utrustning, ljuddämpa rummet och hitta rätt placering. För att skapa rätt akustik kan du behöva installera ljudabsorbenter och bygga ett “flytande rum” som innebär att du skapar ett rum som ligger inuti ett större rum. På detta sätt kan du få bort oönskade ljud från närliggande rum. Det inre rummet utrustas med särskilda vibrationsdämpare, och ovanpå dessa byggs golvet med väggar med mera. Det flytande rummet bör ha minst tre lager av isolering och gips, därefter kan el och ventilation göras för att det inte ska uppstå ljudläckage.

Rumsakustiken är vad som beskriver rummets klang. Undvik att sätta in hårda ytor parallellt mot varandra. Ett rektangulärt rum bör ha två väggar som är ljudabsorberande i vinkel mot varandra, samt ljudabsorbenter i taket. Ljudvågor som tillåts studsa på väggarna skapar en ljudbild där vissa frekvenser verkar mer tydliga än vad de är egentligen. Det kan vara bra att lägga till mattor på alla golv för att skapa ytterligare ljudabsorption. Ventilationen är viktig, då en bra lufttillförsel förstås behövs under arbetet även om målet är att förhindra ljudläckage från omgivningen. Dörrar och fönster kan också släppa in ljud, och måste därför byggas med detta i åtanke. När själva skalet är byggt kan el och ventilation läggas till.

About the author

kalle administrator