Ljud – Skapade vågor som hörs

Bykalle

Ljud – Skapade vågor som hörs

Ljud finns runt omkring oss överallt i både naturen eller i vårt skapade samhälle och består av vågor som färdas i luften. Ljudet färdas 1224 kilometer i timmen och det innebär 340 meter i sekunden! En del ljud är skapade av människan och kan vara skadliga, medan annat ljud kan vara lugnande att lyssna på. Ljudnivåer mäts i decibel och ljudnivåer kan variera.

Ljudterapi och dess effekter

Att hela med ljud är en av den äldsta formerna av terapi på jorden. När man har till exempel tinnitus, kan man med hjälp av ljud få tinnitus att avta. Man vet idag inte helt varför tinnitus uppstår men det är ett ljud som individen bara själv kan uppfatta. Tinnitus kan uppstå av buller, vitaminbrister som järnbrist, stress, hörselnedsättning, skada eller depression. Genom program i sin mobiltelefon eller speciella apparater hemma, kan man tillföra ett distraherade ljud som ska gör att hjärnan glömmer bort tinnitus och fokuserar på ljudterapin. På så sätt kan man omprogrammera hjärnan att inte fokusera på en tinnitus. Ljudterapi kan även vara i form av meditativ musik med olika frekvenser som påverkar hjärnan och psyket positivt. Det är ett känt faktum att olika frekvenser påverkar oss starkt och forskning visar att 528 Hz minskar stress på en betydlig nivå redan efter fem minuter. Om man har ett eget smart koncept med en app som har lugnande musik, kan man behöva hjälp med design och produktion. Då kan man anlita en smart designbyrå i malmö som kan allt om den skapande processen! Allt hjälp och service sker online, så det spelar ingen roll var man bor i landet.

Viktigt att skydda hörseln

Ljud kan vara mycket skadligt under långvarig exponering eller genom en plötslig smäll. En hög explosion kan ha en decibel på hela 210 och det mänskliga örat klarar som mest 120 decibel. Blir man exponerad av högre decibel än så, kan man få hörselskador. På fotbollsmatcher använder man så kallade knallskott och nu är det vetenskapligt bevisat att knallskott skadar hörseln avsevärt och är farliga för hörseln. Ett knallskott med 5 meters avstånd genererar hela 155 decibel. Är man på en fotbollsmatch kan det vara mycket klokt att faktiskt använda hörselskydd. Detsamma gäller om man är på en musikfestival eller ute på ett diskotek. Det finns många smarta hörselskydd som man kan använda och är en klok investering för att skydda sin hörsel. I den vanliga tunnelbanan kan inbromsning at tåg generera hela 107 decibel vilket är alldeles för högt för allmänheten. Nu arbetar företaget Bombardier tillsammans med SL, MTR, KTH fram en ny teknik där tunnelbanan ska generera maximalt 19 decibel. Ljud finns överallt och är man medveten om vilka ljud som kan vara skadliga, kan man undvika hörselskador och tinnitus.

About the author

kalle administrator