Brusreducerande hörlurar

Bykalle

Brusreducerande hörlurar

Vad är det för skillnad mellan brusreducerande hörlurar och vanliga hörlurar undrar säkert många. När du använder hörlurar med brusreducering kan du lyssna på musik i en plats med mycket bakgrundsljud (exempelvis trafik) utan att behöva höja volymen särskilt mycket. Det är därför som en del tror att brusreducerande hörlurar fungerar på samma sätt som hörselskydd (som dämpar oönskade höga ljud) men så är inte fallet. Via en aktiv ljudkontroll motverkar brusreducerande hörlurar buller från omgivningen. Detta kan förklaras i korthet att hörlurarna har en extern mikrofon som kommer att ta in omgivningsljudet medan en krets (elektronisk) gör en motsvarande ljudvåg som sänds i hörluren så att de två ljudvågorna tar ut varandra. Resultatet blir vad vi upplever som tystnad. Dessa hörlurar fungerar sämre vid högfrekventa ljud (en hög smäll eller skrik från människa) men effektivt mot låga basljud (flygplansbuller eller sorl från människor). Det finns flera olika typer av brusreducering och man talar vanligtvis om passiv och adaptiv brusreducering samt aktiv brusreducering. Intressant är att tekniken utvecklades i första hand för att reducera bullernivån för piloter men samtidigt göra det enkelt för piloterna att kunna kommunicera med varandra.

About the author

kalle administrator