Kablarnas betydelse för ljudet

Bykalle

Kablarnas betydelse för ljudet

Att vara hifiintresserad leder ofta till att man nördar ner sig mer och mer. Det som kanske börjar med något enkelt har helt plötsligt blivit en av mittpunkterna i ens liv och drar en allt större del av ens inkomst. För det är så inom ljudfältet: det finns alltid något mer att köpa eller uppgradera. Det finns som bekant inga genvägar till det perfekta ljudet, och för den som verkligen vill ha det är kablaget en av de saker som behöver uppgraderas. Om du inte har bra kablar i en i övrigt dyr och bra stereo kommer du tappa väldigt mycket ljud på vägen. Det som aldrig är ett alternativ för den sanne ljudkonnässören är trådlöst ljud, det är nämligen något som tenderar till att helt slakta djupet i ljudet. Så att ha en dålig kabel är alltid bättre än att inte ha någon alls.

Att tänka på gällande kablar

Kablar är ett av de mer mytomspunna områdena i hifikretsar. Många menar på att det är hobbyns new age, där alla har en bestämd uppfattning baserad mer eller mindre på vidskeplighet. En sak som dock är säker är att dåliga kablar förstör ljudet. Ska vi vara krassa så förstör alla kablar ljudet. När ljud överförs från en sak till en annan kommer alltid en del tappas längs vägen. Så ett korrekt påstående är snarare att bra kablar saboterar ljudet något mindre än dåliga.

Det vi kan rekommendera dig är att alltid provlyssna kablar. Det här är en industri där det finns många olika filosofier och många olika tillverkare. Om du håller dig till de större producenterna och välrenommerade hifibutiker så har du en bra chans att träffa rätt snabbt inom din budget.

Tänk även på att kablarna kan påverka hur mycket ström din stereo drar. Om du inte vill låta elräkningen begränsa ditt musiklyssnande kan det vara smart att surfa in hos Elskling och hitta ett prisvärt elavtal. Då blir det också mer pengar över till det som är kul i livet.

En sak som påverkar vilken kabel du ska ha är hur långt den ska dras. Om det bara rör sig om ett par meter funkar de flesta. Men om du ska dra den kanske 10-15 meter eller längre kan det vara smart att påtala det i butiken så att de kan guida dig till en kabel med tillräcklig tjocklek för att klara av det.

Hur mycket kostar en bra kabel?

En bra kabel kan kosta hur mycket som helst. De riktiga fanatikerna kan lägga flera miljoner på att köpa bra kablar. Det är givetvis inte något som majoriteten av oss har råd med. Men ett generellt råd är att lägga ungefär 20% av din stereobudget på kablar. Har du ett gediget intresse och har köpt en bra stereo landar du då runt tiotusen kronor för kablar vilket är ett bra nyckeltal. I den prisklassen kan du vara tämligen säker på att få bra ljud och hög kvalitet nästan oavsett vilket märke du väljer att köpa.

About the author

kalle administrator