Få det bästa TV-ljudet

Bykalle

Få det bästa TV-ljudet

Dagens TV-apparater har en nackdel jämfört med äldre modeller: Ljudet. En platt TV-skärm kan inte jobba med inbyggda högtalare på samma sätt som äldre modeller. Det finns helt enkelt mindre plats att montera in dem på. Detta medför också att de blir mer känsliga för hur ditt rum är konstruerat och möblerat. Det gör att du som skaffar en ny TV nästan alltid gör bäst i att även investera i någon form av extern ljudkälla för att kunna skapa en bra ljudvägg i vardagsrummet. Vad som blir bäst för dig beror på hur pass viktigt ljud är för dig och vilka estetiska preferenser du har.

Surroundljud

För att få till en riktig biokänsla hemma behöver du investera i surroundljud. I det ingår flera enheter: En soundbar, ett antal extra mindre högtalare och en subwoofer. Om du monterar ett sånt här system rätt är du hemma. Nackdelen är att det tar upp mer plats än de enklare lösningarna, och att många av produkterna på marknaden kan vara rätt fula. En stor fördel är givetvis att du kan använda den även som en “vanlig” stereoanläggning. Du kan luta dig tillbaka i soffan med en kopp kaffe och njuta av den podd som Skäringer och Mannheimer har, eller din favoritmusik.

Soundbar

Konceptet med en fristående soundbar har mer och mer tagit över i takt med att tekniken utvecklas. I dag kan du få nästan lika bra ljud ur en sådan som ur ett komplett flerpunkts surroundsystem. Särskilt om du är beredd att gå upp ett par prisklasser och lägga 7-10 000 kronor på en riktigt vass soundbar. En soundbar är helt enkelt en “limpa” som du antingen placerar på TV-bänken eller monterar på väggen. Observera att vissa modeller kommer med en subwoofer som du måste placera någonstans. Så om det är en no no för dig bör du välja en annan.

Externa smarta högtalare

En sak som har växt i popularitet på sistone är mindre smarta högtalare. Dessa ger givetvis ett sämre ljud än de större systemen, men är bra nog för många normalkonsumenter av ljud. De är dessutom i de flesta fall röststyrda och du kan med enkla talade kommandon få dem att sätta på musik, höja eller sänka volymen etcetera vilket gör att de fungerar som en hub i ditt smarta hem. De tar heller inte särskilt mycket plats och är lätta att gömma undan för den som inte gillar att ha för mycket teknikprylar framme. Det är också det i de flesta fallen mest kostnadseffektiva sättet att förbättra ditt TV-ljud.

About the author

kalle administrator