Positiva ljud

Bykalle

Positiva ljud

Det finns gott om ljud som är bra för vår hälsa och välmående. Många känner säkert till att avslappnande musik eller olika typer av naturljud kan vara en bra hjälp för att varva ner efter jobbet. Många använder denna typ av avslappnande ljud för att kunna somna utan att hållas vaken av tankemyller eller för att kunna somna om när de vaknar på natten. Ljud som har en lugnande effekt har blivit en viktig del av mångas liv och kan bestå av lugnande naturljud såsom ljudet av strilande regn eller porlande vatten, vågbrus eller stilla vågskvalp.

Det är sedan tidigare känt att ljud påverkar vår hälsa olika beroende om vi upplever ljuden som negativa eller positiva. Ljud som upplevs som negativa består vanligtvis av olika typer av buller, trafikljud, tunga maskiner eller högljudda barn eller vuxna. Positiva ljud består oftast av olika naturljud (såsom fågelsång, ljudet från regn eller vågor) eller musik som vi tycker om.

Det är fastslaget via forskare att musik kan få oss att må bättre. Den internationella forskningen har tagit stora kliv framåt de senaste årtiondena runt relationen mellan vår hjärna och musik. Människan har i alla tider haft föreställning att musik (och ljud) har en helande kraft. Idag vet vi att musik fungerar både som medicin samt terapi. Det går alltså att må bättre av musik men musik kan även lindra smärta. I Canada fann forskare (Institutet BRAMS, Montreal) att musik kan ha en starkt smärtlindrande effekt. Enligt en brittisk studie tillfrisknar patienter snabbare efter en operation när de lyssnar till musik före, under och efter en operation. De patienter som fick lyssna på musik kände mindre oro och behövde mindre smärtstillande mediciner (särskilt när de fick välja sin egen musik) än de andra vanliga patienterna utan musik.

About the author

kalle administrator